A Tarkabarka Hölgyről

A Tarkabarka Hölgy eddigi pályafutása. Röviden és tömören, amennyire egy mesemondó képes erre:

2000. Tizennégy éves vagyok, és bárd akarok lenni. Vadromantikus kelta korszakomat élem, borítóig olvasom angolul az Istenek és Harcosok-at. Kinyomozom, hány történetet kellett tudnia egy hivatásos bárnak. Elkezdek történeteket gyűjteni, és magamban gyakorolni őket.

2004. Leérettségizek. Tudatosul bennem, hogy bárdok már nincsenek, ezért régésznek jelentkezem.

2006. A nyári szünetben az interneten kutakodva rábukkanok az ISC (Nemzetközi Mesemondó Központ) honalpjára. Kigyullad a fejem felett a villanykörte (legyen inkább szupernova). Én márpedig ezt akarom csinálni. Levelezni kezdek külföldi mesemondókkal, ismerkedem velük. Még több mesét gyűjtök.

2007. Elkezdek fellépni járni; megkapom az első hivatalos felkérésemet a Szépművészeti Múzeumtól. Megkapom a Kellner Alapítvány ösztöndíját, hogy mesemondást tanulhassak Amerikában.

2007/2008. A tanévet a Trinity College diákjaként Hartfordban, Connecticut államban töltöm. Beutazom a fél kontinenst, részt veszek mesemondó fesztiválokon, konferenciákon és tanfolyamokon. Előadásokat, workshopokat tartok a magyar mesékről. Gyakornok vagyok az ISC-ben egy hónapig. Kapcsolatokat építek.

2008. Hazatérek. Folytatom a fellépéseket. Immár hivatalos mesemondóként működöm, van saját vállalkozásom.

2009, július. Részt veszek a FEST (Európai Mesemondó Szövetség) alakuló konferenciáján Lausanne-ban, képviselem a magyar mesemondást. Megismerkedem több tucat európai mesemondóval. Pancsolunk egy szökőkútban.

2009, október. A washingtoni magyar nagykövetség meghívására Magyarországot képviselem a Kids Euro nemzetközi fesztiválon Washington DC-ben.

2010. Lediplomázom régészként (római provinciák régészete és népvándorláskor szakirányon). Innentől kezdve főállású, hivatásos nemzetközi mesemondó vagyok.

2010, november. Előadok az első TEDxYouth@Budapest konferencián. Előadásom témája a nemzetközi mesemondó mozgalom.

2011. Körmendy Petrával megálmodjuk és létrehozzuk a Holnemvolt Fesztivált, Magyarország első nemzetközi mesemondó fesztiválját. Öt külföldi fellépővel, lelkes közönséggel és nagy visszhanggal zajlik le az esemény.

2011. Fulbright Ösztöndíjat kapok, hogy mesemondást tanulhassak Amerikában. 2011 őszétől az East Tennessee State University diákja vagyok, Mesemondás (Storytelling) szakirányon.

2012. Megrendezzük (távlati közreműködésemmel) a második Holnemvolt Fesztivált Budapesten.

2012. Megszerzem a mesemondó mesterdiplomát az ETSU-on. Fél évig rezidens mesemondóként dolgozom egy kultúrközpontban Johnson City-ben. Doktori képzésekre pályázom.

2013. Megkezdem doktori tanulmányaimat a Bowling Green State University (Ohio) Amerikai Kulturális Tanulmányok szakán. Szerepjátékkal, digitális narratívákkal és mesemondással foglalkozom. Multikulturális órákat tartok az alapképzésben.

2013. Megjelenik az első angol nyelvű kötetemTales of Superhuman Powers – 55 traditional stories from around the world. Olyan népmesék gyűjteménye a világ minden tájáról, melyekben szuperképességek (láthatatlanság, alakváltás, stb.) szerepelnek.

2014. Bejegyeztetjük a Holnemvolt Alapítványt a nemzetközi mesemondás népszerűsítésére Magyarországon.

2015. Az Amerikai Mesemondó Szövetségtől megkapom a J. J. Reneaux Mentor Ösztöndíjat egy évre. Mentorom Cathryn Fairlee, aki eposzok és egyéb hosszú hagyományos történetek mesélésére tanít.

2015. Januártól a Holnemvolt Alapítvány hivatalosan a FEST tagja. Képviseletében részt veszek a Kea szigetén, Görögországban rendezett konferencián. A résztvevők szavazatai alapján bekerülök három évre a FEST irányító bizottságába.

2016. Megjelenik Magyarországon, a Pont Kiadó gondozásában Mesemondók márpedig vannak: A nemzetközi mesemondás világa című kötetem. Összegyűjti az elmúlt tíz év tapasztalatait, gyakorlati tudását kezdő és haladó mesemondók számára.

2016, augusztus. Ismét TED előadást tartok, ezúttal a TEDxBudapest keretei között a Sziget Fesztiválon. Előadásom témája a mesemondás közösségépítő szerepe.

2017. Megszerzem a doktori fokozatot a Bowling Green Állami Egyetemen. Disszertációm témája a szerepjáték és a digitális mesemondás.

2017, május. Hazaköltözöm Magyarországra, immár ismét főállású mesemondóként. Részmunkaidőben a Meseközpont Alapítvány szakmai munkatársa vagyok.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!