Könyvtáraknak

Miért hasznos a mesemondás egy könyvtárban?

1. A mesemondásnak minden kultúrában mély gyökerei, évszázados hagyományai vannak. Olyan elengedhetetlen részét képezi az ismeretek átadásának, amely képes együtt élni a modern világ egyéb lehetőségeivel – ilyen például az olvasás – és ki is egészíti őket.

2. A mesemondás szórakoztató és nagyon hatékony módja annak, hogy a hallgatóságot olvasásra ösztönözze; hogy rávezesse őket az irodalom szeretetére, és segítsen nekik megtalálni a saját ízlésüknek megfelelő történeteket.

3. A könyvekről és könyvtárakról szóló történetek, magát a helyszínt különlegessé és szerethetővé teszik; a mesemondó alkalmak segítségével az emberek megtanulják otthon érezni magukat a könyvtárban, és szívesen töltik ott az idejüket.

MESECSOKROK KÖNYVTÁRAKNAK

Különleges könyvek

Olyan mesék és legendák, melyek könyvekről, könyvtárakról szólnak… valamint betűkről, olvasásról, a papír történetéről, és mindenféle dologról, ami csak egy könyvtárral kapcsolatos lehet.

Játék a földgömbbel – egy ország, egy mese

Gyere, ülj le mellém. Pörgesd meg a földgömböt, tedd rá az ujjad, és állítsd meg valahol. Amelyik országra rámutatsz, oda repítelek egy történet segítségével; megmutatom, milyen emberek élnek ott, mit mesélnek a gyerekeiknek; milyen ott a vidék, milyen állatok élnek, milyenek az évszakok. Tetszett a történet? Pörgesd meg a földgömböt újra, és én utazok veled tovább…

Dalnokok és mesemondók

Seherezádétól Homéroszig: a világ tele van történetekkel, melyek magukról a mesemondókról szólnak. Évszázadokkal az írás és a könyvek előtt a történetek szájról szájra jártak. Ezen a mesecsokron keresztül a hallgatók megismerkedhetnek a műfaj évezredes hagyományával, hátterével, és megtudhatják, milyen szerepet töltöttek be a mesemondók az emberek és közösségek életében – és mi az, ami ebből máig sem változott…

Képírók

Rajzolók, festők, képekkel mesélő mesemondók; varázslatos festékek, mágikus ecsetek, életre kelő vonalak… ez a csokor a mesemondó ajándéka azoknak, akik egy másfajta művészetet használnak a világ kiszínezésére. Szó esik majd mitikus művészekről és valós történelmi személyekről, ma is megcsodálható dolgokról és rég elveszett műalkotásokról, és arról, hogyan is fogalmazták meg az emberek a művészet lényegét a meséken keresztül.

Vélemény, hozzászólás?